Sokan kérdeztétek már, hogy milyen arányban fogyasszunk zöldség- és gyümölcslevet? Nagyon fontos ez a megkülönböztetés, mert ha a leved túl sok gyümölcsöt tartalmaz, több lesz benne a kalória és a cukor (fruktóz).
Ideális esetben próbálj arra törekedni, hogy 70-80%-ban zöldség alapú leveket igyál.
Koncentrálj a zöldség levekre, ne a gyümölcslére!
Ne izgulj, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy le kellene mondanod a finom gyümölcsökről! Sőt….bátran adj hozzá gyümölcsöt a zöldsélgekhez…de nem össze-vissza!
Adhatsz a zöldségekhez egy almát, kiwit, vagy egy maréknyi piros bogyós gyümölcsöt az íze miatt, de naranccsal is nagyon jól fel tudod pezsdíteni az ízét! A lényeg, hogy ha teheted minél többször igyál zöld színű leveket.
Sajnos a zöld színű zöldségek levéről az a hír terjedt el, hogy rossz az ízük és sok ember egyszerűen csak a színük miatt kerüli el őket. Egy nemrégiben végzett angol felmérés ráadásul azt is felfedte, hogy az angol felnőttek 28%-a egyenesen „megijed” a zöld lé látványától és a megkérdezettek 32%-a a zöld levet kedveli legkevésbé. Ugyanakkor 32%-uk azt nyilatkozta, elhiszi, hogy a zöld levek a legegészségesebbek. Ennek ellenére még mindig marad a zöld levek rossz hírneve.
Lehet, hogy tényleg egy kis időbe telik, amíg hozzászoksz majd, de a zöld leveknek nagyon kellemes íze van, és alakíthatod is őekt saját ízlésednen megfelelően. Ha most kezdesz majd bele a zöldséglevek fogyasztásába, akkor kezdheted enyhébb ízű zöldségekkel, mint pl. a zeller és az uborka. Innen folytathatod majd később a kelkáposztával, romaine salátával, spenóttal és brokkolival, petrezselyemmel és korianderrel.
Az olyan zöldségek, mint a kelkáposzta, pitypang zöldje és a mustár zöldje elég keserűek, ezért lassan kell őket bevezetni, egyszerre csak néhány levélnyit szabad belőlük felhasználni.
TIPP: Ha egy kicsit ízletesebbé kívánod tenni a levedet, főleg a kezdetekkor, akkor mindenképpen adj hozzá a zöldséglevedhez az alább felsorolt összetevők közül:
• Lime és citrom: 0,5 – 1 db lime-ot vagy citromot adhatsz minden 3-4 dl léhez. Lepréselheted a héját is, ha nem akarsz bajlódni a hámozással. A lime jól használható a kesernyés íz megszüntetésére.
• Alma: Ez az egyik személyes kedvencünk. Pláne az elején amikor még ismerekesz a zöldséglevek varázslatos világával akkor adj minden 4-5 dl léhez 1 db almát. Nagyon kellemes ízt fog adni a levednek!
• Friss gyömbér: Kitűnő adalék az íz élvezetéhez. Egy kis „lökést” ad a lének. Kevés gyömbérrel kezdd, mert eléggé intenzív az íze és nem szeretnénk, ha nagyon gyömbéres-alapú lenne az ízvilága életed első zöldséglevének!
Bátran kísérletezz saját ízlésed szerint. A legfontosabb, hogy csináld és legyél kreatív az új ízek kialakításában! Akár egy kevés különség az összetevők listáján és mennyiségén nagy mértékben tud újabb és finomabb ízeket eredményezni!
--» További receptekért és juice elkészítési videókhoz kattints ide!