Zöldséglé vagy Gyümölcslé? Melyiket igyál gyakrabban?

2015. március 31. 15:54 - JuiceTippek.hu

Sokan kérdeztétek már, hogy milyen arányban fogyasszunk zöldség- és gyümölcslevet? Nagyon fontos ez a megkülönböztetés, mert ha a leved túl sok gyümölcsöt tartalmaz, több lesz benne a kalória és a cukor (fruktóz).

Ideális esetben próbálj arra törekedni, hogy 70-80%-ban zöldség alapú leveket igyál.

Koncentrálj a zöldség levekre, ne a gyümölcslére!

 

701fa85c05dd12728f272017aba1d67d37eb1d22_box-3.jpgNe izgulj, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy le kellene mondanod a finom gyümölcsökről! Sőt….bátran adj hozzá gyümölcsöt a zöldsélgekhez…de nem össze-vissza!

Adhatsz a zöldségekhez egy almát, kiwit, vagy egy maréknyi piros bogyós gyümölcsöt az íze miatt, de naranccsal is nagyon jól fel tudod pezsdíteni az ízét! A lényeg, hogy ha teheted minél többször igyál zöld színű leveket.

Sajnos a zöld színű zöldségek levéről az a hír terjedt el, hogy rossz az ízük és sok ember egyszerűen csak a színük miatt kerüli el őket. Egy nemrégiben végzett angol felmérés ráadásul azt is felfedte, hogy az angol felnőttek 28%-a egyenesen „megijed” a zöld lé látványától és a megkérdezettek 32%-a a zöld levet kedveli legkevésbé. Ugyanakkor 32%-uk azt nyilatkozta, elhiszi, hogy a zöld levek a legegészségesebbek. Ennek ellenére még mindig marad a zöld levek rossz hírneve.

Lehet, hogy tényleg egy kis időbe telik, amíg hozzászoksz majd, de a zöld leveknek nagyon kellemes íze van, és alakíthatod is őekt saját ízlésednen megfelelően. Ha most kezdesz majd bele a zöldséglevek fogyasztásába, akkor kezdheted enyhébb ízű zöldségekkel, mint pl. a zeller és az uborka. Innen folytathatod majd később a kelkáposztával, romaine salátával, spenóttal és brokkolival, petrezselyemmel és korianderrel.

Az olyan zöldségek, mint a kelkáposzta, pitypang zöldje és a mustár zöldje elég keserűek, ezért lassan kell őket bevezetni, egyszerre csak néhány levélnyit szabad belőlük felhasználni.

TIPP: Ha egy kicsit ízletesebbé kívánod tenni a levedet, főleg a kezdetekkor, akkor mindenképpen adj hozzá a zöldséglevedhez az alább felsorolt összetevők közül:

• Lime és citrom: 0,5 – 1 db lime-ot vagy citromot adhatsz minden 3-4 dl léhez. Lepréselheted a héját is, ha nem akarsz bajlódni a hámozással. A lime jól használható a kesernyés íz megszüntetésére.

• Alma: Ez az egyik személyes kedvencünk. Pláne az elején amikor még ismerekesz a zöldséglevek varázslatos világával akkor adj minden 4-5 dl léhez 1 db almát. Nagyon kellemes ízt fog adni a levednek!

• Friss gyömbér: Kitűnő adalék az íz élvezetéhez. Egy kis „lökést” ad a lének. Kevés gyömbérrel kezdd, mert eléggé intenzív az íze és nem szeretnénk, ha nagyon gyömbéres-alapú lenne az ízvilága életed első zöldséglevének!

Bátran kísérletezz saját ízlésed szerint. A legfontosabb, hogy csináld és legyél kreatív az új ízek kialakításában! Akár egy kevés különség az összetevők listáján és mennyiségén nagy mértékben tud újabb és finomabb ízeket eredményezni!

--» További receptekért és juice elkészítési videókhoz kattints ide!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://juicetippek.blog.hu/api/trackback/id/tr47323756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása