Számos kutatás bebizonyította, hogy a zöldség- és gyümölcslevek fogyasztásának előnyei kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy sugárzó, energikus életet élj és egészségi állapotod valóban optimális legyen.
Amikor a frissen elkészített juice-okat fogyasztod, az majdnem olyan, mintha intravénásan kapnál befecskendezést vitaminokból, ásványi anyagokból és enzimekből, mivel ezek közvetlenül a szervezetedbe kerülnek, és nem bomlanak le.
Ha reggel első dolgod egy egészséges, frissen préselt vagy facsart lé elfogyasztása, akkor ez egy természetes energia-bombát jelent számodra anélkül, hogy a kávéhoz hasonló stimulánsokhoz kelljen folyamodnod. Mivel a lé már könnyen emészthető formában van, segít az energia szintedet revitalizálni maximum 20 perc leforgása alatt… és ez csak a felsorolható előnyök kezdete.
Bizonyított tény az is, hogy a nyersen fogyasztott zöldségekben és gyümölcsökben található a legtöbb tápanyag! Ezt már a megfelelő táplálkozási módnál is említettük, de annyira fontos, hogy megismételjük újra: az értékes és érzékeny mikrotápanyagok sérülnek az ételek felmelegítése során.
Az élelmiszerek főzése és feldolgozása elpusztítja ezeket a mikrotápanyagokat, mivel azok megváltoztatják az alakjukat és kémiai összetételüket. Abban a pillanatban, ahogy elkezdesz majd zöldség- és gyümölcsleveket fogyasztani, azonnal egy fejlettebb táplálkozási szintre juthatsz, hiszen elkerülheted az összes feldolgozott élelmiszert és a lehető legtöbb mennyiségű tápanyagot juttathatsz be szervezetedbe…ami nagyon fog örülni az új finomságoknak amikkel ellátod őt!
Valójában minden hazai és nemzetközi táplálkozással foglalkozó hatóság azt javasolja, hogy naponta fogyasszunk 6-8 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt, de igazából nagyon kevesen tesszük ezt. A levek fogyasztása tulajdonképpen garantálja a zöldségekre vonatkozó napi elfogyasztandó mennyiség könnyű és ízletes elérését.
Eközben természetesen facsarhatsz gyümölcsöt is. Bár abban az esetben ha túlsúlyos vagy, vagy netán magas a vérnyomásod, vagy cukorbeteg vagy, akkor a legjobb ha azért odafigyelsz a kellő zöldség/gyümölcslé arányra!
Miért igyál sok-sok zöldséglevet és gyümölcslevet?
3 fő oka van annak amiért javasoljuk, hogy vedd fontolóra és építsd bele a juice-ok fogyasztását a táplálkozásodba:
1. A léfacsarás segíti, hogy a zöldség és gyümölcs minden tápanyaga felszívódhasson a szervezetedben. Ez fontos, mivel sokan emésztési problémákkal küzdünk a hosszú évek óta rosszul megválasztott ételek miatt. Ez korlátozza tested képességét, nem tudja az összes tápanyagot a zöldségekből és gyümölcsökből felszívni. A facsarás vagy préselés segíti és „előkészíti” a könnyű felszívódást, s így a lehető legtöbb tápanyaghoz juthatsz hozzá ahelyett, hogy azok a WC-ben végeznék.
2. A facsarás lehetővé teszi számodra, hogy megfelelő módon előállított zöldséget és gyümölcsöt fogyassz optimális mennyiségben. Első hallásra igen soknak tűnik az ajnlott napi 6-8 alkalommal történő zöldség és gyümölcs fogyasztás. Néhányan ennyi zöldség elfogyasztását nehéznek találhatják, de ha lefacsarod és lé formájában iszod meg őket akkor mindez gyerekjáték lesz és könnyen végrehajtható egy-két pohárnyi zöldség- vagy gyümölcslé gyors felhajtásával.
3. Kitárul előtted a zöldségek és gyümölcsök fantasztikus válsztéka és finomabbnál finomabb ízvilága.Sok ember ugyanazt a salátát, paradicsomot, paprikát, almát eszi minden egyes nap. Ez megsérti a változatos étrenddel alkotott elvárásunkat és ha sokáig egyoldalúan táplálkozol akkor az akár hiányhoz is vezethet. Azonban a finom levek fogyasztásával olyan zöldségek és gyümölcsök kerülhetnek bele az italaidba, melyeket egyébként egészben nem szívesen fogyasztanál el.
--» További receptekért és juice elkészítési videókhoz kattints ide!